Om Tanum

maj-gammelt_300x151

Her kan du lese historien om Tanum. Er det informasjon du savner her, kontakt Tanum.

 

The history of Tanum in English.

 

 

 

Bokhandelen ble grunnlagt i 1832 av Papen (Johan) Dahl i J. W. Cappelens navn, og var hovedstadens første bokhandel. I 1879 overtok Hieronimus og Halvard Aschehoug, som i 1880 flyttet butikken til Karl Johansgate 43. Her har Tanum hatt butikk siden, bare avbrutt av en større ombygging i perioden 1982-84 da butikken flyttet ut i en Moelven brakke mellom Nationaltheatret og Universitetet.

Butikken på Karl Johan har i alle år vært Tanums hovedforretning. I tillegg kom det etter hvert til andre enheter. I dag består firmaets butikker av Tanum Karl Johan, Tanum Bogstadveien, Tanum CC Vest, Tanum Oslo City, Tanum Bryn, Tanum Byporten, Tanum Colosseum, Tanum Storo, Tanum Ringnes Park, Tanum Kolbotn Torg, Tanum Litteraturhuset, Tanum Værnes, Tanum Torp og Tanum Flesland. I april 2001 åpnet nettbokhandelen www.tanum.no, som nå er en divisjon i forlagskonsernet Cappelen Damm.

Firmaet har vært i familien Tanums eie siden 1928 da Johan Grundt Tanum overtok bokhandelen. Fra 1931 startet han også et forlag. Det ble solgt i 80-årene og ble da hetende Tano forlag. I dag inngår det i Aschehoug. I 1964 ble Cammermeyers boghandel, der Johan Grundt Tanums far Sigurd Pedersen hadde vært medeier, fusjonert inn i Tanum bokhandel. Ingar Tanum gikk inn i firmaet i 1956. Han tok initiativ til etableringen av Sentral Bokhandel A/S, senere omdøpt til Libris, og til bokbransjestudiet i Bø, som var hans ide. Anne Carine Tanum tok over som 4. generasjon bokhandler i 1991.

I 1994 gikk Tanum ut av Libris. Anne Carine Tanum var en av initiativtakerne til bokhandlerkjeden Nexus Bokforum AS, en sammenslutning Tanum var tilsluttet frem til 1999. Anne Carine Tanum var formann i Den norske Bokhandlerforening fra våren 1994 til våren 1996.

I 2006 ble Tanum solgt til forlaget N.W. Damm & Søn AS - et selskap i den danske mediastiftelsen Egmont. Anne-Regine Bakstad gikk fra januar 2007 inn i stillingen som administrerende direktør.

I 2007 fusjonerte Damm og det Bonniereide Cappelen. Tanum er nå eid 100% av Cappelen Damm Holding AS. Holdingselskapet eies 50/50 av Bonnier og Egmont. Tanum er dermed søsterselskap med Cappelen Damm AS, som er den nest største forlagskonstellasjonen i Norge, og til bokdistributøren Sentraldistribusjon AS.

Etter fusjonen mellom Cappelen og Damm ble nettbokhandelen tanum.no organisert sammen med Tanum Bokklubber og med Øisten Wahl som direktør. Tanum Bokklubber og tanum.no er en divisjon i forlagskonsernet Cappelen Damm.